1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Omnicredit
  6. /
  7. Impozit pe Profit: tot...
impozit

Impozit pe Profit: tot ce trebuie sa știi pentru anul 2025

Impozitul pe profit în România este o obligație fiscală importantă pentru companiile care obțin venituri din activități economice. În 2025, impozitul pe profit va rămâne o componentă esențială a sistemului fiscal, dar cu anumite modificări și termene importante pe care firmele trebuie să le cunoască pentru a respecta legea.

Ce este impozitul pe profit – definiția completa

Impozitul pe profit reprezintă o obligație fiscală datorată statului de către persoanele juridice care desfășoară activități economice generatoare de profit, într-o anumită perioadă fiscală. Impozitul pe profit se determină prin aplicarea cotei de impozit asupra profitului impozabil, respectiv asupra diferenței dintre venituri și cheltuielile deductibile.

Referitor la cota impozitului pe profit, aceasta este reglementată prin Codul Fiscal și este de 16%, aplicabilă asupra rezultatului fiscal, respectiv profitul impozabil (nu profitul net).

Impozitul pe profit pentru microîntreprinderi

Microîntreprinderile plătesc impozit pe venit, nu pe profit, conform următoarelor cote: i) 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puțin un angajat; ii) Regimul de 3% pentru microîntreprinderile fără angajați nu mai este aplicabil începând cu anul 2023. Microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un angajat pentru a aplica regimul de impozitare pe venit.

Începând cu 2023, pot aplica acest regim doar firmele care au cel puțin un angajat, au venituri anuale sub plafonul de 500.000 euro (250.000 euro începând cu 2025), nu desfășoară activități principale sau secundare de consultanță și management în proporție mai mare de 20% din totalul veniturilor și nu sunt instituții financiare, companii de asigurări sau de jocuri de noroc. De asemenea, pentru anumite domenii precum IT, sănătate, avocatură, contabilitate sau HoReCa, se aplică cota de 3% chiar dacă veniturile sunt sub plafon, conform reglementărilor Codului Fiscal. În cazul în care una dintre aceste condiții nu este îndeplinită, societatea este obligată să treacă la regimul de impozit pe profit (cota de 16%).

Impozitul pe profit pentru companii

Referitor la cat este impozitul pe profit la SRL și SA, acesta este reglementat prin Codul Fiscal și este aplicabil majorității societăților comerciale, cu excepția celor care se încadrează în regimul microîntreprinderilor sau în alte regimuri speciale. Așadar în România, plătesc impozit pe profit:

  1. societățile comerciale (SRL, SA etc.) care nu se încadrează în regimul microîntreprinderilor.
  2. instituțiile de credit (bănci), de factoring, firmele de asigurări, jocurile de noroc, care nu pot opta pentru regimul microîntreprinderilor; iii) companiile cu venituri peste 500.000 euro (care nu mai pot aplica regimul microîntreprinderilor); iv) organizațiile nonprofit și instituțiile publice – doar pentru anumite tipuri de venituri impozabile.

Impozit pe profit vs impozit pe venit

Atât impozitul pe profit, cât și impozitul pe venit sunt forme de taxare aplicate companiilor, dar diferă fundamental în ceea ce privește baza de calcul, cotele de impozitare și categoriile de contribuabili cărora li se aplică.

Impozitul pe profit se aplică asupra profitului impozabil obținut de o companie (după scăderea cheltuielilor deductibile din venituri), iar impozitul pe venit se aplică direct asupra veniturilor totale, fără a lua în considerare cheltuielile deductibile.

Referitor la cum se calculează impozitul pe profit, menționăm că se aplică o cotă standard de 16% asupra profitului impozabil (diferența dintre venituri și cheltuieli deductibile).

În cazul microîntreprinderilor, impozitul pe venit se aplică asupra veniturilor totale dacă firma are venituri sub 500.000 euro, iar cifra standard este de 1% pentru microîntreprinderile eligibile cu venituri sub plafon și activitate conform Codului Fiscal.

Ca excepție, menționăm sectorul HoReCa, iar acesta poate aplica cota de 1% doar dacă se încadrează în plafonul de venituri prevăzut de lege și îndeplinește condițiile impuse pentru microîntreprinderi. Începând cu 2024, firmele HoReCa nu mai pot rămâne la regimul micro dacă depășesc plafonul.

Impozit pe profit 2024 vs 2025

În perioada 2024-2025, legislația fiscală din România a suferit modificări semnificative privind impozitarea companiilor. Deși cota standard pentru impozit pe profit 2024 a rămas la 16%, au fost introduse noi reglementări despre cine plătește impozit pe profit, care afectează atât microîntreprinderile, cât și anumite categorii de contribuabili.

Principalele schimbări sunt următoarele:

  1. reducerea plafonului pentru microîntreprinderi: ca plafon impozit pe profit 2024 a fost menținută suma de 500.000 euro, iar în 2025 plafonul a fost redus la 250.000 euro, astfel încât firmele care depășesc acest prag efectuează un calcul impozit prin aplicarea cotei de 16%.
  2. introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri: din 2024, anumite companii datorează un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit este mai mic. Dacă impozitul pe profit calculat este mai mic decât impozitul minim, se va datora impozitul minim.
  • impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit: în perioada 2024-2025, instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit străine datorează, suplimentar impozitului pe profit, un impozit pe cifra de afaceri de 2%.
  1. creșterea impozitului pe dividende: până la 31 decembrie 2024, cota impozitului pe dividende a fost de 8%. Începând cu 1 ianuarie 2025, cota a fost majorată la 10%.
  2. termenele de declarare și plată a impozitului pe profit sunt: trimestrial (declarațiile și plățile se efectuează până la data de 25 a lunii următoare încheierii trimestrului) și respectiv anual (definitivarea impozitului pentru întregul an se realizează până la 25 martie a anului următor, când trebuie depusă declarația 101 și achitat impozitul rămas de plată).

Care e valoarea impozitului pe profit in 2025

Pentru impozit pe profit 2025, se aplică cota standard de 16%, asupra profitului impozabil al companiilor.

Începând cu 1 ianuarie 2025, pragul veniturilor pentru care o companie poate fi considerată microîntreprindere a fost redus de la 500.000 euro la 250.000 euro, astfel, firmele care depășesc acest plafon devin plătitoare de impozit pe profit. De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit străine datorează, suplimentar impozitului pe profit, un impozit pe cifra de afaceri de 2%.

Cine si cand se plătește impozitul pe profit?

Impozitul pe profit este datorat de următoarele categorii de contribuabili: i) persoane juridice române (SRL, SA etc.), cu excepția microîntreprinderilor care plătesc impozit pe venit; ii) instituțiile de credit (bănci), firmele de asigurări și jocuri de noroc, care nu pot opta pentru regimul microîntreprinderilor; iii) companiile cu venituri anuale de peste 250.000 euro; iv) sucursalele firmelor străine care desfășoară activitate în România; v) organizațiile nonprofit – doar pentru anumite tipuri de venituri impozabile.

Termenele când se plătește impozitul pe profit sunt următoarele: i) trimestrial (sistem standard), respectiv: 25 aprilie (pentru ianuarie – martie), 25 iulie (pentru aprilie – iunie), 25 octombrie (iulie – septembrie), 25 martie anul următor (octombrie – decembrie), ii) anual, cu plăți anticipate, bazate pe impozitul anului anterior, în patru tranșe egale, până la datele de 25 ale lunilor aprilie, iulie, octombrie și martie anul următor; iii) plata finală și depunerea declarației 101 până la 25 martie a anului următor, pentru a regulariza eventualele diferențe de impozit.

Cum se calculează rezultatul fiscal?

Rezultatul fiscal se calculează pornindu-se de la rezultatul contabil, la care se adaugă cheltuielile nedeductibile (amenzi, penalități, dobânzi de întârziere) și din care se scad veniturile neimpozabile (dividende sau impozite plătite anterior) și pierderile fiscale reportate. La rândul său, rezultatul contabil se calculează ca diferență între veniturile totale și cheltuielile totale. 

Vom reda în continuare un exemplu despre cum se calculează impozitul pe profit: Astfel, dacă veniturile totale ale unei firme sunt de 100.000 de lei, iar cheltuielile totale sunt de 75.000 de lei, atunci rezultatul contabil este 25.000 de lei. Apoi, dacă cheltuielile nedeductibile sunt 5.000 de lei, iar veniturile neimpozabile sunt 7000 de lei, putem calcula rezultatul fiscal astfel: 25.000 + 5.000 – 7.000 = 23.000 lei. Pentru calcul impozit pe profit aplicăm cota de 16% asupra rezultatului fiscal, deci impozitul pe profit în acest caz este 3680 lei (23.000*16%).

Unde se plătește impozitul pe profit?

Impozitul pe profit se plătește prin Trezoreria Statului aferentă sediului fiscal al companiei. Plata se poate face prin mai multe metode: i) prin ordin de plată în contul ANAF; ii) prin internet banking; iii) prin platforma Ghiseul.ro; iv) prin numerar la sediul trezoreriei.

Cine nu plătește impozit pe profit in Romania

În România, nu datorează impozit pe profit: microîntreprinderile, ONG-urile, bisericile, instituțiile publice și anumite cooperative agricole (dacă respectă condițiile din Codul Fiscal). De asemenea, companiile care reinvestesc profitul în active eligibile beneficiază de scutire.

Cheltuielile deductibile parțial

În România, cheltuielile deductibile parțial din impozit profit sunt reglementate de Codul Fiscal și includ următoarele categorii: cheltuieli de  protocol și sponsorizare, cheltuielile cu transportul și diurnele angajaților, cheltuielile cu autoturismele, cheltuielile de publicitate și promovare (care sunt, în principiu, integral deductibile dacă sunt aferente activității economice), cheltuielile cu dobânzile.

Cheltuielile deductibile parțial au o importanță semnificativă atât pentru companii (prin optimizare fiscală), cât și pentru economia națională (prin creșterea transparenței fiscale și stimularea anumitor sectoare).

Condiții impozit pe profit in 2025: ce trebuie să îndeplinești

În 2025, sunt prevăzute condiții impozit pe profit pentru acele entități care nu se încadrează în regimul microîntreprinderii. Aceste condiții sunt: i) venituri anuale de peste 250.000 euro; ii) statutul juridic, respectiv SRL, SA, sucursale ale companiilor străine, instituții financiare și companii de asigurări; iii)  obligația de trecere la regimul de impozit pe profit în cazul depășirii plafonului sau nerespectării condițiilor pentru microîntreprinderi; iv) scopul activității economice desfășurate, respectiv obținerea de venituri; v) regimul fiscal aplicabil (cota de 16%) și/sau aplicarea, respectiv existența unor facilități fiscale.

Cum se aplica scutirile de impozit? 

Scutirile de impozit pe profit în România sunt aplicabile în funcție de statutul entității, tipul de activitate desfășurată și destinația veniturilor. Firmele trebuie să respecte procedurile legale de aplicare a acestor scutiri, să păstreze documentele justificative și să declare corect veniturile și cheltuielile în declarațiile fiscale. În general, scutirile pot fi totale și parțiale și se acordă pentru entitățile non-profit, cele caritabile și religioase, pentru veniturile din dividende și cele din subvenții, pentru activitățile de cercetare-dezvoltare și pentru reinvestirea profitului.

Declarații necesare pentru impozitul pe profit in Romania

Pentru a respecta legislația fiscală în vigoare și a evita penalitățile, firmele care sunt plătitoare de impozit pe profit trebuie să depună: i) Declarația 101 – pentru impozitul pe profit anual; ii) Declarația 100 – pentru plata impozitului pe profit și alte obligații fiscale.

Ce implica declararea eronata a impozitului pe profit?

Declararea eronată a impozitului pe profit implică efectuarea unor corecții, respectiv ajustarea rezultatului fiscal pentru anul în care s-a produs eroarea, prin intermediul unei declarației rectificative (Declarația 101), în conformitate cu reglementările din Codul Fiscal.

Cum se aplica penalitățile pentru neplata impozitului pe profit?

Penalitățile pentru neplata impozitului pe profit sunt reglementate de Codul de Procedură Fiscală și sunt aplicate atunci când o firmă nu își achită impozitul pe profit în termenul stabilit de autoritățile fiscale. Dacă o companie nu plătește impozitul pe profit la termen, aceasta va datora dobânzi pentru întârzierea plății. În plus, se aplică penalități de întârziere calculate pe baza impozitului pe profit restant.

Termen redirectionare impozit pe profit

Redirecționarea impozitului pe profit desemnează posibilitatea de direcționare a impozitului pe profit pentru organizațiile non-profit sau activitățile de sponsorizare.  Ca termen redirecționare impozit pe profit se consideră 25 martie a anului următor perioadei fiscale, când se depune Declarația 101 privind impozitul pe profit.

Concluzii

Impozitul pe profit are un rol crucial în susținerea economiei ca sursă de venituri pentru stat, încurajarea dezvoltării afacerilor prin decizii de investiții și asigurarea resurselor necesare pentru bunăstarea socială.

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.

Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.

Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.

Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.

Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.

A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.

Articole pe blog

Stagflatie: Tot ce trebuie sa stii

Realitatea economică din jurul nostru este una problematică. Permanent oamenii acuză inflația respective prețurile înalte, în paralel cu scăderea puterii de cumparare