1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Omnicredit
  6. /
  7. Cum afecteaza legea 296/2023...
legea-296-2023-Omnicredit

Cum afecteaza legea 296/2023 viitorul IMM-urilor romanesti?

Ce este Legea 296 din 2023?

Legea 296/2023 include anumite măsuri fiscale și bugetare menite să consolideze sustenabilitatea financiară pe termen lung, astfel încât statul român să poată susține din fonduri publice finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor la un nivel calitativ și competitiv impus de standardele europene.

Citește în detaliu despre legea 296/2023 aici

Care sunt masurile fiscale prevazute de aceasta lege?

Legea nr. 296/2023 include modificări ale Codului de procedură fiscală, care vizează disciplina financiară și fiscală, conformarea voluntară pentru transporturile rutiere de bunuri și măsuri referitoare la factura electronică.

Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri pentru anumiti contribuabili

Contribuabilii (alții decât instituțiile de credit și persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale) cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor fi obligati, de la 1 ianuarie 2024, să plătească un impozit pe cifra de afaceri (IMCA) de 1%, dacă în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât IMCA. Noul impozit va fi datorat chiar și în situațiile în care companiile se regăsesc în poziția de pierdere fiscală sau înregistrează profit, dar se află în perioade de recuperare a unei pierderi fiscale.

IMCA se va aplica inclusiv acelor societăți cu an fiscal modificat sau celor care aplică sistemul de impozit pe profit cu plăți anticipate.

Impozitul se va aplica asupra cifrei de afaceri începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar pentru contribuabilii cu an financiar diferit de cel calendaristic, impozitul va fi datorat începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Schimbarea formulei de calcul pentru impozitul minim pe cifra de afaceri

Măsurile fiscale din 2023 prevăd că impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) se va calcula aplicând formula : IMCA = 1%*(VT – Vs – I – A), unde : VT = venituri totale; Vs = venituri care se scad din veniturile totale (venituri neimpozabile, venituri aferente costurilor stocurilor și serviciilor în curs de execuție, venituri din producția de imobilizări corporale și necorporale neincluse valoarea achiziției sau producției de active, venituri din subvenții, din despăgubiri); I = valoarea achiziției sau producției de active efectuată în anul de calcul, începând cu anul fiscal 2024); A = amortizarea contabilă a activelor achiziționate sau produse înainte de 1 ianuarie 2024.

Impozitarea suplimentară a instituțiilor de credit și entităților din sectorul energetic

Din 2024, instituțiile de credit vor plăti un impozit pe cifra de afaceri, suplimentar față de impozitul pe profit. Impozitul suplimentar aplicabil instituțiilor de credit va fi datorat trimestrial de către instituțiile de credit, persoane juridice române, precum și de sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine. Cota de impozitare va fi de 2% în perioada 2024 – 2025 și de 1% începând din 2026. Impozitul suplimentar va reprezenta cheltuială nedeductibilă la determinarea rezultatului fiscal.

Impozitul suplimentar introdus în industria de petrol și gaze va fi datorat temporar, în perioada 2024 – 2025, de către firmele din sectorul energetic care în anul 2022 au înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Aceasta măsură se impune datorită necesității sustenabilitații și trecerii la economia verde caracterizată prin emisii de carbon reduse și eficiență în utilizarea resurselor. Potrivit Legii 296, din anul 2026, impozitul suplimentar din industria de petrol și gaze nu va mai fi aplicabil, firmele respective trecând și ele la sistemul aferent IMCA, atunci cand  vor avea o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

Află despre economia verde și sustenabilitatea în finanțe aici

Modificarea cotelor de impozitare pentru microintreprinderi

Impozitul pe venitul microintreprinderilor va fi modificat, conform prevederilor legii, aplicându-se următoarele cote de impozitare: i) 1% pentru microîntreprinderi cu venituri sub 60.000 EUR; ii) 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 EUR sau care desfășoară activități de software și IT, activități din domeniul HORECA, unele activități juridice, de asistență medicală sau stomatologică. Cota se poate schimba inclusiv în timpul anului, de la începutul trimestrului în care se depășește limita de 60.000 EUR sau se încep activități din cele de mai sus. Similar, dacă încetează activitățile și veniturile nu depășesc limita, cota poate scădea de la 3% la 1%. Termenul de declarare și ieșire din sistemul de microîntreprindere: 31 martie a anului următor.

Limitarea scutirii de impozit pe venituri din salarii in anumite cazuri

Facilitățile fiscale pentru IT, construcții și agricultură sunt limitate conform prevederilor legii 296/2023. Astfel, scutirea de impozit pe venit se aplică numai pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei: (i) la un singur angajator/plătitor; (ii) în baza unui singur contract individual de muncă ; (iii) prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz.

CAS rămâne mai mică cu 3,75% pentru persoanele fizice care lucrează în construcții și agricultură. Cota se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. CAS pentru persoanele care desfășoară activități IT se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat, iar cele care o datorează sunt scutiți de plata acesteia.

Cresterea cotelor de TVA pentru anumite operatiuni

Cota de TVA de 5% va crește la 9% pentru următoarele operațiuni : livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, serviciile de acces la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale și evenimente sportive.

Aplicarea cotei standard de 19% se va efectua pentru : i) anumite prestări de servicii cum ar fi : utilizarea facilităților sportive, transportul turistic sau de agrement cu anumite trenuri sau vehicule, inclusiv cu tracțiune animală, ambarcațiuni sau utilizând instalațiile de transport pe cablu ; ii) anumite livrări de bunuri : berea fără alcool (inclusiv servită ca parte a serviciilor de restaurant și catering); alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, altele decât cozonacul și biscuiții.

Modificările cotelor de TVA sunt aplicabile în vedere începând cu 1 ianuarie 2024.

Introducerea RO e-Sigiliu

Legea 296/2023 introduce un nou sistem național, RO e-Sigiliu, bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice ce permite autorităţilor competente (Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Autoritatea Vamală Română) să identifice potențiale puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

Cand intra in vigoare noile masuri fiscale prevazute de legea 296?

Majoritatea prevederilor legii 296 ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2024, însă există și excepții, cum ar fi cele privitoare la scutirile de impozit aplicate unor categorii de venituri din salarii (IT, construcții, agricultură) care vor intra în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare adoptării actului normativ și publicării în monitorul oficial, prin urmare, începând cu noiembrie 2023.

Care sunt entitatile vizate de noile masuri fiscale?

Noile măsuri fiscale vizează atât persoanele fizice (angajații din construcții, industria alimentară și agricultură, industria IT, HORECA), cât și cele juridice (microîntreprinderile, agenții economici din domeniul energetic, construcții, industria alimentară și agricultură, industria IT, HORECA, precum și instituțiile de credit).

Reforma fiscala aduce noi reguli ale platilor

Modificarile plafoanelor pentru tranzactiile in numerar

Conform Legii 296/2023, începând din luna noiembrie 2023, se vor reduce plăţile numerar la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. Pentru încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Trecerea la tranzactiile digitale si e-Factura

E-factura”, respectiv sistemul obligatoriu de facturare electronică, împreună cu toate tranzacțiile digitale aferente au drept scop să asigure eficiența activității de colectare a impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea evaziunii fiscale. ”E-factura” este obligatorie începând cu 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile B2B între firmele stabilite în România.

Descoperă aici detalii despre e-Factura 

Ce inseamna aceasta lege pentru viitorul IMM-urilor?

Deși intenția legii 296/2023 este de a consolida disciplina financiară și fiscală, cei mai mulți antreprenori consideră ca aceasta ar putea conduce la pierderi de locuri de muncă, scăderea profiturilor impozabile, insolvențe sau închideri de firme. Antreprenorii pot intâmpina dificultăți cu privire la lichidități, plățile furnizorilor, plata salariilor și a taxelor la stat, fiind nevoiți să apeleze la variate ajutoare financiare.

Alege produsele financiare de la Omnicredit

Concluzie

Legea 296/2023 are drept scop îmbunătățirea disciplinei financiare și fiscale, dar ar trebui să protejeze, în același timp, interesele antreprenorilor privați.

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.

Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.

Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.

Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.

Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.

A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.

Articole pe blog

Sistemul RO e-Transport

Ce este sistemul RO e-Transport? Sistemul RO e-Transport este un sistem implementat de autoritățile fiscale din România, conform ordinului 1337/2024, pentru monitorizarea