Atunci când o firmă obține profit, mărimea acestuia rezultă din diferența între cheltuieli și venituri. La randul lor, aceste două elemente sunt structurate în mai multe categorii. În cadrul cheltuielilor se disting cheltuielile deductibile și cele nedeductibile.
Va invităm să găsiți mai jos clarificările aferente primei categorii de cheltuieli, respectiv elementele incluse în această categorie și limitările impuse de reglementările legale pentru calculul acestora.
Tipuri de cheltuieli intr-un business
Cheltuieli deductibile
Cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli care pot fi scăzute din veniturile unei firme sau ale unei persoane fizice autorizate (PFA) atunci când se calculează impozitul datorat. Aceste cheltuieli trebuie să fie efectuate în interesul direct al desfășurării activității economice și să fie justificate prin documente legale, cum ar fi facturi, chitanțe sau alte acte justificative. Relația cheltuieli deductibile – impozit pe profit este invers proporțională : cu cât cheltuielile deudctibile sunt mai multe și mai mari, cu atât impozitul pe profit va fi mai mic.
În mod similar, relația cheltuieli deductibile – persoane fizice funcționează la fel ca în cazul societăților comerciale, respectiv persoanele fizice pot reduce baza de calcul pentru impozit prin deducerea cheltuielilor legate de activitatea care generează venituri.
Cheltuieli nedeductibile
Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu pot fi scăzute din veniturile impozabile atunci când se calculează impozitul datorat. Acestea nu sunt recunoscute de legislația fiscală ca fiind efectuate în scopul desfășurării activității economice sau nu respectă condițiile impuse pentru a fi deductibile. Relația cheltuieli nedeductibile – impozit pe profit poate fi considerată aparent neutră, pentru că nu afectează în mod direct calculul impozitului pe profit.
Așadar cheltuielile nedeductibile nu pot fi utilizate pentru a diminua baza impozabila ăau suma impozitului datorat conform legislației fiscale.
Lista cheltuielilor nedeductibile, cu toate detaliile necesare, poate fi regăsită în Codul Fiscal, parte integrantă din Legea 227 /2015, la articolul 25.
Diferența între cheltuieli deductibile și nedeductibile
Diferența dintre cheltuielile deductibile și cheltuielile nedeductibile constă în modul în care acestea influențează baza de calcul a impozitului datorat. Cheltuielile deductibile scad direct suma veniturilor supuse impozitării, reducând astfel impozitul datorat. Cheltuielile nedeductibile nu au acest efect, fiind ignorate din punct de vedere fiscal în calculul bazei de impozitare.
Cheltuielile deductibile pentru PFA sunt relativ similare cu categoriile de cheltuielile deductibile pentru SRL, cu condiția ca aceste cheltuieli să fie executate în interesul direct al desfășurării activității economice a acestora.
O mențiune : CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile la PFA, la calculul impozitului pe venit pentru PFA-urile în sistem real în 2024.
Exemple de cheltuieli deductibile
Cheltuieli de afaceri, respectiv cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității economice – acestea includ beneficii pentru angajați, plata chiriei pentru birouri sau spații de producție, utilități (electricitate, apa, internet, telefon), taxe administrative și asigurări, costuri de marketing, dobânzi, comisioane bancare, cheltuieli de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețele existente sau noi, participarea la târguri și expoziții, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii și vânzări.
Cheltuieli de personal – acestea includ cheltuielile cu salariile angajaților și contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate plătite de angajator.
Cheltuieli pentru echipamente și materiale – acestea includ cheltuielile cu procurarea materiilor prime sau producerea stocurilor necesare pentru producție sau vânzare.
Cheltuieli de formare și educație – acestea includ cheltuielile efectuate în vederea adaptării salariatului la cerințele postului, sau obținerii unei calificări profesionale, sau actualizării cunoștințelor și deprinderilor specifice postului.
Cheltuieli parțial deductibile
Cheltuielile de protocol și limitele aplicabile – acestea sunt cheltuielile efectuate pentru acordarea de cadouri sau organizarea unor evenimente – mese, recepții, sau întâlniri cu posibili colaboratori. Cheltuielile de protocol deductibile se obțin prin aplicarea unei cote de 2% asupra unei baze formata din profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cele de protocol. Deductibilitatea cheltuielilor de protocol este precizată, de asemenea, în codul fiscal.
Cheltuielile sociale – acestea includ ajutoarele de înmormântare, pentru boli grave sau incurabile, tichetele cadou, tichete culturale și cele de creșă, cheltuieli cu funcționarea unor școli, muzee, biblioteci aflate în administrarea firmelor respective. Cheltuielile sociale deductibile se obțin prin aplicarea unei cote de 5% asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Cheltuielile cu amortizarea mijloacelor de transport – acestea includ recuperarea treptată, atât din punct de vedere contabil, cât și fiscal, a costurilor de achiziție a mijloacelor de transport folosite de o companie. Cheltuielile cu amortizarea mijloacelor de transport sunt deductibile în limita prevăzută la articolul 28 din Codul Fiscal.
Exemple de cheltuieli nedeductibile
Cheltuieli cu impozitul pe profit – acestea desemnează contribuția obligatorie pe care companiile o plătesc pentru beneficiul obținut în urma activității economice. Impozitul pe profit se stabilește prin aplicarea unei cote de 16% asupra profitului brut impozabil obținut în urma calculului rezultatului fiscal.
Dobânzi, penalități și amenzi – acestea se constituie pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale. Dobânzile şi penalităţile de întârziere se constituie în venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală. Dobânzile şi penalităţile de întârziere pot fi actualizate anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Cheltuieli cu sponsorizarea – se desfăşoară pe baza unui contract încheiat între sponsor şi beneficiar, care consimt asupra mijloacelor financiare şi a bunurilor materiale care se acordă ca sprijin, precum şi asupra duratei sponsorizării. Persoanele fizice sau juridice din România nu pot efectua activităţi de sponsorizare din surse obţinute de la buget. Poate beneficia de sponsorizare orice persoană juridică de utilitate publică, cu sediul în România, care desfăşoară sau urmează să desfăşoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, ştiinţific, religios, sportiv sau care este destinată protecţiei drepturilor omului şi educaţiei civice ori calităţii mediului înconjurător.
Consecințele înregistrarii greșite a cheltuielilor nedeductibile
Ajustarea impozitului și penalitățile de întârziere
Cheltuielile nedeductibile nu pot fi scăzute din veniturile impozabile pentru calculul impozitului pe profit. Dacă acestea sunt înregistrate greșit ca fiind deductibile, atunci se reduce baza impozabilă în mod incorect. În aceste condiții, autoritățile fiscale pot stabili diferențe de impozit pe profit și pot solicita plata acestora.
În cazul unui control fiscal, autoritățile pot aplica dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele suplimentare datorate. Amenzile pot fi considerabile dacă se constată că eroarea a fost intenționată. Se impune corectarea situațiilor financiare, ceea ce poate afecta raportările anterioare.
Este de menționat faptul că orice corecție ulterioară poate genera costuri suplimentare pentru expertiza contabilă și refacerea situațiilor financiare. În același timp, dacă cheltuielile greșit înregistrate influențează profitul raportat, atunci și indicatorii financiari utilizați pentru evaluarea afacerii (de exemplu, profitabilitatea) pot fi afectați.
Impactul asupra TVA-ului și alte consecințe fiscale
Impactul asupra TVA în cazul înregistrării greșite a cheltuielilor nedeductibile poate fi semnificativ, deoarece tratamentul fiscal al TVA este influențat de natura și destinația cheltuielilor. Cheltuielile nedeductibile din punct de vedere al impozitului pe profit nu sunt automat nedeductibile pentru TVA.
Cu toate acestea, dacă TVA aferentă acestor cheltuieli este dedusă incorect, autoritățile fiscale pot considera această deducere ca nejustificată și pot solicita fie rambursarea TVA deduse în mod eronat, fie dobânzi și penalități pentru suma dedusă greșit.
Dacă TVA deductibilă a fost calculată în mod greșit, trebuie depuse rectificări pentru deconturile de TVA, ceea ce implică costuri administrative suplimentare, precum și posibilitatea unui control fiscal.
În cazul unui control fiscal, autoritățile pot constata deductibilitate eronată, ceea ce înseamnă că TVA dedusă greșit este recalculată, iar compania trebuie să ramburseze diferențele. De asemenea, se pot aplica amenzi sau sancțiuni pentru nerespectarea regulilor privind TVA.
Pentru exemple practice sau reglementări exacte legate de TVA companiile pot apela la specialiști.
Omnicredit este prima platformă fintech din România, care acorda finanțări online, în timp real, pentru companii private. Soluțiile digitale pe care le deține Omnicredit oferă răspuns privind nevoia de finanțare în maxim o oră de la prezentarea documentației de catre o companie interesată de obținerea unei finanțări rapide. Specialiștii Omnicredit au experiență de peste 15 ani în domeniul financiar-bancar, și au expertiza de a dezvolta soluții de finanțare pentru micii antreprenori, ce pot fi accesate online.
Omnicredit este o platformă FinTech multiprodus din Romania care oferă servicii de factoring, scontare, microcreditare. Pentru ca nevoile clienților sunt o prioritate, de la începutul anului 2023, Omnicredit a lansat și creditul pentru plata furnizorilor pentru că a identificat acesta ca fiind una dintre problemele frecvente cu care se confruntă micii antreprenori.
Serviciile de factoring reprezintă o solutie la îndemână pentru companiile private care au nevoie de aport de flux de numerar, iar în acest fel companiile private își pot transforma rapid facturile emise cu încasare la termen în lichidități imediate.
Scontarea reprezintă procesul de finanțare a creanțelor certe, lichide și exigibile rezultate din emiterea unui instrument de plată certificat, cum ar fi biletul la ordin sau cecul. Utilizând serviciul de scontare, o companie poate încasa imediat biletele la ordin și CEC-urile primite de la clienții săi cu termen de plată în viitor, astfel ei pot obține rapid lichidități pentru: salarii, taxe, plăți furnizori.
Pentru acești antreprenori un împrumut pentru firmă de la o instituție financiară nonbancară așa cum este Omnicredit este o soluție pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă: fie că este vorba de investiția în echipamente sau tehnologie, dezvoltarea afacerii, pătrunderea pe noi piețe sau dificultăți financiare temporare.
Creditele pentru firmă de la Omnicredit sunt flexibile, rapide, nebirocratice și 100% online. Sunt întelese nevoile fiecărui client și îi este oferit creditul care i se potrivește, adaptat nevoilor și specificului fiecarui tip de afacere.
Cum te poate ajuta Omnicredit să gestionezi cashflow-ul?
Cash-flow-ul rezultă din intrările și ieșirile de numerar, incluzând aici și disponibilitățile din contul curent deschis la bancă. În lipsă de numerar, firma nu va putea să își achite furnizorii, care nu vor mai furniza astfel materia primă necesară activității, nu va mai putea plăti angajații și taxele la stat și astfel se va afla in imposibilitatea de a-și continua activitatea. Imposibilitatea plății furnizorilor poate atrage după sine insolvența.
În aceste condiții, firma care are dificultăți de cash-flow, respectiv de a dispune de lichidități imediate, este nevoită să exercite un control mai bun asupra încasărilor, să își selecteze partenerii de afaceri și să negocieze diferit termenele de plată în relația cu furnizorii și clienții. Cu alte cuvinte, firma trebuie sa realizeze o gestionare de cashflow eficientă.
O altă soluție la care poate apela firma cu probleme de cash-flow este factoring-ul, respectiv o solutie simplă de aport de flux de numerar prin care o companie îsi poate transforma rapid facturile emise cu încasare la termen în lichidități imediate.
În mod frecvent, în tot mai multe domenii, serviciul de factoring le permite firmelor să își încaseze rapid banii pe serviciile prestate, în loc să aștepte termenul scadent al facturilor de încasat.
Omnicredit, prin serviciile de factoring pe care le oferă, vine în întâmpinarea IMM-urilor care constată că înregistrează o diferență majoră de timp între momentul când trebuie efectuată plata la furnizori și momentul când se încasează facturilor emise către clienți.
Cu ajutorul serviciilor Omnicredit poți să obtii rapid lichidități pentru plata salariilor, taxelor către bugetul de stat și plata furnizorilor.
Beneficiile factoringului sunt multiple, iar cateva exemple pot fi: obținerea de finanțare rapidă, în doar cateva ore, acoperirea nevoii imediate de lichidități, posibilitatea plății în avans a furnizorilor, beneficiind astfel de discount-uri, evitarea creării de restanțe la stat, nu este nevoie de garanții materiale și nu afectează gradul de îndatorare a firmei.
Concluzie
În timp ce cheltuielile deductibile sunt recunoscute fiscal și pot fi scăzute din veniturile brute pentru calculul bazei impozabil, cheltuielile nedeductibile nu sunt recunoscute și nu reduc baza de calcul a impozitului. Această distincție este esențială pentru conformitatea fiscală și pentru optimizarea costurilor unei afaceri sau activități independente.

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.
Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.
Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.
Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.
Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.
A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.