finantare+imm

Top 10 Cele mai frecvente intrebari cu privire la serviciile de factoring

Finantarea prin  factoring o solutie simpla de aport de flux de numerar prin care o companie isi poate transforma rapid facturile emise cu incasare la termen in lichiditati imediate. Frecvent, in tot mai multe industrii, factoringul le permite companiilor sa isi incaseze rapid banii pe serviciile prestate, mai degraba decat sa astepte scadentele de 30, 60 sau chiar 90 de zile. Multe companii se bazeaza pe serviciile alternative de finantare de tip factoring pentru a accesa capitalul de lucru de care au nevoie pentru a-si dezvolta afacerea.

Deci, cum functioneaza factoringul si cum puteti incepe? Iata mai jos este o lista cu cele mai frecvente 10 intrebari despre factoring:

  1. Cum functioneaza factoringul? Procesul se deruleaza astfel: factorul (o banca sau un IFN) iti vor „cumpara” factura, tu, ca societate/PFA/II (te vei numi aderent in aceasta tranzactie) vei incasa pretul (valoarea ei) inainte de termenul scadent, iar clientul tau (care se va numi debitor cedat in aceasta tranzactie) va fi notificat ca la scadenta facturii sa plateasca in contul factorului. Factorul va face această tranzactie pentru un comision (de regula un anumit procent din valoarea facturii pe care o deconteaza in avans).
  2. Daca apelez la serviciile de factorning va fi afectat scorul de credit al companiei mele? Nu. Deoarece factoringul nu reprezinta o indatorare, acest serviciu de finantare nu va afecta scorul de credit.
  3. Pot face factoring cu facturile care au depasit scadenta? Nu. Serviciul de factoring se refera la cesionarea facturilor care sunt inca in termen si au scadenta de pana la 120 de zile de la emitere.
  4. Trebuie aduse garantii suplimentare pentru accesarea serviciului de factoring? Nu. Spre deosebire de imprumuturile bancare traditionale, factoringul nu necesita garantii suplimentare.
  5. Cum vor stii clientii mei unde sa efectueze platile si ce se intampla daca un client de-al meu trimite o plata pentru o factura cesionata tot catre compania mea? Clientii tai vor fi anuntati printr-o scrisoare de notificare de cesiune sa plateasca  la data scadenta, in contul companiei de factoring. In cazul in care la data scadenta clientii tai platesc in contul companiei tale, fondurile incasate trebuie redirectionate imediat companiei de factoring.
  6. In ce fel difera factoringul de un imprumut bancar? Procesul de aprobare pentru serviciul de factoring este destul de simplu si flexibil, in comparatie cu procesele de aprobare indelungate asociate deseori cu imprumuturile bancare. De asemenea, spre deosebire de un credit bancar, factoringul nu creeaza o indatorare suplimentara a companiei.
  7. Vor crede clientii mei ca afacerea mea este in impas daca vor primi notificarea de factoring? Factoringul este o forma de finantare acceptata si cunoscuta din ce in ce mai mult in lumea afacerilor. Este foarte posibil ca si clientii tai sa beneficieze deja de acest serviciu. Faptul ca ei iti ofera termene de plata de 60-90 de zile pentru facturile tale si nu plata imediata, ar putea sa iti sugereze tie aceleasi intrebari despre ei.
  8. Pot sa ma calific pentru serviciile de factoring daca sunt un start-up, intreprindere individuala, PFA sau freelancer? Absolut! Deoarece factoringul se concentreaza mai degraba pe analiza clientilor tai- este o modalitate excelenta pentru o afacere de inceput de drum sa-si creasca capitalul de lucru. Atata timp cat ai o factura emisa pentru bunurile sau serviciile prestate catre o alta companie, iti poti finanta afacerea prin factoring.
  9. Care sunt avantajele factoringului? Serviciile de tip factoring au urmatoarele avantaje: plata la termen a facturilor tale care inseamna lichiditate imediata; poti oferi avantaj comerciale clientilor tai – termene mai lungi de plata; la randul tau daca iti platesti furnizorii mai rapid poti obtine diverse discounturi; cash flow predictibil pentru cheltuieli si dezvoltare a afacerii fara indatorare.
  10. Pot face factoring pe facturi emise catre entitati de stat? Sigur, exista companii de factoring dispuse sa finanteze si acest gen de facturi.

Articole pe blog

#cameradegardapentruafacerilemici

Ghidul antreprenorului român!

Înscrie-te și tu acum, suntem mai mulți