Omnicredit a luat nastere din dorinta de a veni in intampinarea Microintreprinderilor si Intreprinderilor mici care apeleaza la soluția noastra alternativa de finanțare din cauza lipsei de lichiditati.
Finantarea prin factoring este o solutie simpla de aport de flux de numerar prin care o companie isi poate transforma rapid facturile emise cu incasare la termen in lichiditati imediate.
Frecvent, in tot mai multe industrii, serviciul de factoring le permite companiilor sa isi incaseze rapid banii pe serviciile prestate, mai degraba decat sa astepte scadentele de 30, 60 sau chiar 90 de zile.
Multe companii se bazeaza pe serviciile alternative de finantare de tip factoring pentru a accesa capitalul de lucru de care au nevoie pentru a-si dezvolta afacerea.
Cele mai frecvente industrii care apeleaza la acest serviciu de finantare sunt:
Factoringul este o modalitate de finantare ce le permite companiilor sa isi incaseze mai rapid banii pe serviciile prestate, fara sa astepte pana la data scadenta pentru incasarea acestora. Aceasta modalitate de finantare se refera la cesionarea facturilor care sunt inca in termen si au scadenta de pana la 120 de zile de la emitere, unei terte parti (factor). Factorul, la randul sau, incaseaza facturile la maturitate si isi asuma riscul de neplata.
Factoringul se preteaza companiilor care au ca si clienti persoane juridice si astfel emit facturi pentru serviciile prestate/marfurile livrate, fiind adesea utilizat pentru a imbunatati cash-flow-ul unei afaceri.
Procesul se deruleaza astfel: factorul (o banca sau un IFN) iti vor „cumpara” factura, tu, ca societate/PFA/II (te vei numi aderent in aceasta tranzactie) vei incasa pretul (valoarea ei) inainte de termenul scadent, iar clientul tau (care se va numi debitor cedat in aceasta tranzactie) va fi notificat ca la scadenta facturii sa plateasca in contul factorului. Factorul va face această tranzactie pentru un comision (de regula un anumit procent din valoarea facturii pe care o deconteaza in avans).
Poti obtine o finantare rapida urmand 3 pasi simpli:
In baza rezolutiei de aprobare obtinuta in cadrul analizei interne se va semna contractul de factoring si se va transmite notificarea de cesiune catre debitorul cedat.
Dupa aprobarea si semnarea contractelor, banii vor fi virati in contul bancar al aderentului.
La scadenta, debitorul cedat efectueaza plata in contul Omnicredit in baza notificarii de cesiune transmisa catre acesta.
Cel mai des companiile apeleaza la factoring cand au o diferenta majora de timp intre momentul platii la furnizori si momentul incasarii facturilor emise catre clienti.
Este procesul prin care tu iti cesionezi creantele si poti incasa pe loc banii pentru facturile tale.
Cu ajutorul serviciilor Omnicredit poti sa obtii rapid lichiditati pentru:
Nu. Acest serviciu se refera la cesionarea facturilor care sunt inca in termen si au scadenta de pana la 120 de zile de la emitere.
Nu. Deoarece aceasta alternativa de finantare nu reprezinta o indatorare, acest serviciu de finantare nu va afecta scorul de credit.
Da, pot exista diferente intre factoringul bancar si factoringul IFN (de la o institutie financiara nebancara). Factoringul bancar este oferit de banci traditionale si poate fi supus unor reglementari si cerinte mai stricte, cum ar fi verificarea creditului si conditii de eligibilitate rigide. Factoringul IFN, pe de alta parte, este oferit de institutii financiare nebancare si poate fi mai flexibil in ceea ce priveste cerintele si procesul de aprobare. Aceasta flexibilitate poate face factoringul IFN o optiune mai accesibila pentru companiile mici sau cele cu istoric de credit mai putin solid.
Este foarte posibil ca si clientii tai sa beneficieze deja de acest serviciu. Aceasta alternativa de finantare este acceptata si cunoscuta din ce in ce mai mult in lumea afacerilor. Faptul ca ei iti ofera termene de plata de 60-90 de zile pentru facturile tale si nu plata imediata, ar putea sa iti sugereze tie aceleasi intrebari despre ei.
Absolut! Deoarece aceasta metoda se concentreaza mai degraba pe analiza clientilor tai- este o modalitate excelenta pentru o afacere de inceput de drum sa-si creasca capitalul de lucru. Atata timp cat ai o factura emisa pentru bunurile sau serviciile prestate catre o alta companie, iti poti finanta afacerea prin factoring.
Sigur, exista companii dispuse sa finanteze si acest gen de facturi.
Cele doua tipuri principale de factoring sunt: cu regres si fara regres.
Exista si alte tipuri de factoring, precum factoring international, factoring domestic etc., care pot fi combinate sau personalizate în funcție de nevoile specifice ale afacerii, iar alegerea potrivită depinde de variabile precum volumul de afaceri, industrie, si cerintele de cash flow.
In cazul acestui tip de factoring, aderentul ramane solidar la plata facturilor. In cazul in care debitorul se afla in incapacitatea de a achita suma facturata, factorul are drept de regres asupra aderentului. Factorul isi poate exercita dreptul de regres a doua zi dupa expirarea perioadei de gratie oferita debitorului. Exercitarea dreptului de regres nu elimina dreptul factorului de a incasa in continuare de la debitor, creanta fiind in continuare in patrimoniul Factorului.
In cazul acestui tip de factoring, riscul de neplata al debitorului se transfera catre factor, in caz de neplata acesta nemaiavand drept de regres asupra aderentului.
Cesiunea de creanta nu poate fi interzisa conform prevederilor Codului Civil, iar daca aveti aceasta clauza in contract ea este nula:
– Art. 1.570. Clauza de inalienabilitate
– Art. 1.573. Forma cesiunii
– Art. 1.578. Comunicarea si acceptarea cesiunii
Conform prevederilor Codului Civil , Art. 1.578 – NU este nevoie de acordul acestuia si este suficienta dovada notificarii.
Costul mediu este de aproximativ 3% pe luna din valoarea facturii/instrumentului, dar poate varia in functie de perioada de finantare, de suma solicitata si de rezultatul analizei.
Acest serviciu de finantare are urmatoarele avantaje: plata la termen a facturilor tale care inseamna lichiditate imediata; poti oferi avantaj comerciale clientilor tai – termene mai lungi de plata; la randul tau daca iti platesti furnizorii mai rapid poti obtine diverse discounturi; cash flow predictibil pentru cheltuieli si dezvoltare a afacerii fara indatorare.