1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Omnicredit
 6. /
 7. Este factoringul o solutie...
factoring

Este factoringul o solutie de finantare potrivita pentru afacerea ta?

Aproximativ 80% dintre contractele de finantare acordate in decursul primului an de activitate Omnicredit incheiat cu un volum de peste 12 milioane de euro, sunt reprezentate de operatiuni de factoring si scontare. Initial foarte multi dintre clienti si-au dorit sa acceseze produse de finantare de tipul microcreditelor dar, de fiecare data cand un antreprenor a apelat la serviciile noastre, a fost provocat la un scurt exercitiu de imaginatie: daca afacerea lor ar fi un rezervor de apa, incasarile reprezentand apa care intra prin partea de sus a rezervorului si cheltuielile iesind prin partea de jos a acestuia, cum ar putea sa mentina rezervorul plin? Am dezbatut si am ajuns la o concluzie: prin resurse suplimentare de numerar care sa acopere nevoile de lichiditate pe termen scurt, mediu si chiar indelungat, fara o indatorare suplimentara a companiei. Numerarul si disponibilul de lichiditate este vital afacerilor mici si mijlocii. Vorbim astazi despre solutia de a incasa proprii bani pe servicile/marfurile oferite si in ce masura solutia alternativa de tip factoring este potrivita pentru afacerea ta.

Desi este o forma de finantare, factoringul nu este un imprumut. Nu reprezinta o indatorare suplimentara a companiei si nu va afecta ratingul financiar al afacerii tale. Acest lucru se datoreaza faptului ca factorul nu te imprumuta cu bani. Compania ta incaseaza mai repede proprii bani prin cesionarea facturilor in termen catre firma de factoring, contra unui comision in schimbul incasarii ei imediate. Acest proces este o imbunatatire a situatiei lichiditatilor din companie, intr-un timp mult mai mai rapid decat asteptarea scadentei unei facturi pentru a fi incasata.

Factoringul nu este exclusiv pentru intreprinderile cu probleme financiare.  Desi este adevarat ca majoritatea intreprinderilor care au probleme financiare se orienteaza catre serviciile de factoring atunci cand traditionalele metode de finantare nu sunt o optiune, acesta nu este absolut singurul motiv de a utiliza factoringul. Multe tipuri de companii folosesc factoringul pentru a ajuta la crearea fluxului de numerar, pentru a disciplina anumiti clienti la plata, pentru a scapa de grija colectarii.

Utilizarea serviciilor de factoring este potrivita atunci cand afacerea:

 • creste intr-un ritm mai rapid decat se astepta
 • se pregateste sa treaca printr-o tranzitie
 • are nevoie de o optiune de finantare rapida, fara a  se indatora
 • se recupereaza dintr-o perioada dificila
 • trebuie sa isi stabileasca un flux de numerar previzibil,
 • trebuie sa mentina in continuare conditii de plata competitive

Produsul de finantare de tip factoring a fost conceput exclusiv pentru a ajuta companiile mici si mijlocii sa detina controlul fluxului de numerar cu acces rapid si rentabil la capitalul de lucru.

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.

Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.

Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.

Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.

Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.

A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.

Articole pe blog