Declarația Unică, cunoscută și sub numele de Formularul 212, este un document fiscal utilizat în țara noastră pentru declararea veniturilor realizate de persoanele fizice din diverse surse. Prin depunerea declarației unice la ANAF se facilitează procesul de raportare fiscală, combinându-se mai multe formulare într-unul singur și favorizându-se astfel interacțiunea contribuabililor cu autoritățile fiscale.
Ce este Declarația Unică – Formularul 212?
Definirea și scopul Declarației Unice
Formularul 212 – Declarația Unică – reprezintă un pas important către modernizarea sistemului fiscal din România, facilitând conformarea fiscală și reducând birocrația pentru contribuabili. Scopul Declarației Unice (Formularul 212) este de a simplifica și eficientiza procesul de raportare fiscală pentru persoanele fizice, centralizându-se astfel informațiile fiscale, crescând eficiența administrării fiscale, gradul de conformare voluntară a contribuabililor, transparența și claritatea fiscală.
Cine trebuie să depună Formularul 212?
Depunerea declaratiei unice se realizează de către persoanele fizice care obțin diverse tipuri de venituri neimpozitate prin reținere la sursă și care necesită calcularea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale în mod individual. Principalele categorii de persoane care depun acest formular sunt cele care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, din pensii din străinătate, din activități agricole, silvicultură, piscicultură, din jocuri de noroc etc. Conform legii, în țara noastră, este obligatorie depunerea la ANAF a declarației veniturilor obținute suplimentar de o persoană fizică. În sistemul ANAF, depunerea declarației unice se face prin intermediul SPV (Spațiu Privat Virtual).
Termene limită și penalități pentru nedepunere
Declarația Unică (Formularul 212) are termene specifice de depunere și prevede penalități pentru nedepunerea la timp sau pentru declarații incomplete sau incorecte. Depunerea declarației unice 2023 trebuie realizată până la data de 27 mai 2024, și vizează raportarea veniturilor obținute în anul 2023, plus o estimare a celor pentru anul 2024. În plus, dacă o nouă activitate generatoare de venituri impozabile este inițiată de o persoană fizică în anul 2024, aceasta trebuie să depună Declarația Unică în termen de 30 de zile de la începerea respectivei activități. De asemenea, dacă veniturile estimate se modifică în cursul anului 2024, trebuie depusă o declarație rectificativă în termen de 30 de zile de la apariția modificării. Nedepunerea la timp a Declarației Unice (Formularul 212) atrage penalități și alte consecințe fiscale, astfel : amenda pentru nedepunerea declarației unice este între 50 si 500 de lei pentru persoanele fizice care nu au depus declarația la termenul stabilit. În plus, se mai aplică dobânzi de întârziere de 0.02% pe zi pentru neplata obligațiilor fiscale, penalități de întârziere de 0.01% pe zi adăugate la dobânzile de întarziere, notificări și măsuri de executare silită, acces limitat la anumite servicii, etc.
Cum să completezi Formularul 212 pas cu pas
Secțiuni importante ale formularului
Declarația Unică 212 este structurată în mai multe secțiuni care acoperă diferitele tipuri de venituri și contribuțiile datorate. În principal, în declarația unică sunt incluse următoarele secțiuni : i) date de identificare a contribuabililului ; ii) date privind impozitul pe veniturile realizate în anul 2023 (în țară și în străinătate) și contribuțiile sociale datorate ; iii) date privind veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate ; iv) stabilirea impozitului anual datorat și a contribuțiilor sociale, respectiv calculul aferent ; v) date privind plățile și compensările efectuate; vi) opțiuni referitoare la redirecționarea unei părți din impozit ; vii) alte informații relevante ; viii) data și semnătura contribuabilului.
Documentație necesară pentru completare
Completarea formularului 212 se face prin descărcarea declarației unice de pe site-ul ANAF și completarea fiecărei secțiuni. În mod obișnuit, completarea declarației unice 2023 se realizează pe baza instrucțiunilor detaliate pentru fiecare secțiune. Datele solicitate în declarația unică se pot regăsi astfel : pentru veniturile din activități independente sunt necesare contractele de prestări servicii, facturi, chitanțe, registrele de încasări și plăți; pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt necesare contractele de închiriere, chitanțele de plată și extrasele de cont bancar pentru încasările din chirii ; pentru veniturile din dobânzi sunt necesare extrasele de cont bancar pentru încasările din dobânzi, deciziile de distribuire a dividendelor și dovada încasării acestora ; pentru veniturile din activități agricole sunt necesare contractele de vânzare, documentele de încasări și plăti, precum și documentele de transport și livrare, documente justificative pentru venituri din premii sau jocuri de noroc.
Pentru documentele de contribuții sociale sunt necesare contractele de muncă sau de prestări servicii pentru activități independente, situația veniturilor lunare pentru calculul CAS și CASS, iar pentru plăți și compensări sunt necesare deciziile de impunere anterioare, precum și chitanțele și extrasele de cont pentru plățile efectuate în contul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale.
Se poate rectifica declarația?
Declarația Unică 212 poate fi rectificată. Contribuabilii au posibilitatea de a depune o declarație rectificativă în cazul în care apar modificări în veniturile realizate sau estimate, ori dacă au făcut erori în declarația inițială. Se completează datele corecte în declarația rectificativă, se bifează secțiunea aferentă tipului declarației rectificative, iar noua declarație rectificativă va înlocui complet declarația unică inițială.
Sfaturi pentru evitarea erorilor frecvente
Evitarea erorilor la completarea Declarației Unice (Formularul 212) este esențială pentru a asigura conformarea fiscală și pentru a evita penalitățile și complicațiile ulterioare. Pentru evitarea erorilor este necesar să se verifice documentele și informațiile necesare, să fie declarate corect toate veniturile obținute, inclusiv cele din afara țării, să se calculeze corect contribuțiile sociale și impozitele aferente.
Modificări legislative relevante pentru 2024
Schimbări în impozitarea veniturilor din chirii
Conform noilor reglementări ale OUG 115/2023, începând cu anul 2024, persoanele fizice care realizează venituri din chirii nu vor mai putea raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real. În consecință, oricare ar fi numărul contractelor de închiriere deținute, respectivii contribuabili nu vor mai avea voie să își deducă posibile cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. Așadar, din anul 2024, regulile de impozitare aplicabile persoanelor fizice care încheie mai mult de cinci contracte de închiriere sunt cele aferente veniturilor din chirii obținute in anul 2024. Acestea vor fi impozitate cu o cotă de 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi solicitată justificarea prin documente a cheltuielilor respective. În realitate, cota de impozitare este de 8%, care se aplică la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar. Plata impozitului pe veniturile acumulate din chirii trebuie efectuată de proprietar la agențiile fiscale până cel târziu la data de 25 mai a anului următor celui în care veniturile au fost obţinute.
Regulile noi pentru veniturile din dobânzi și dividende
În anul 2024, veniturile din dobânzi sunt impozitate cu 10%, iar veniturile din dividende sunt impozitate cu 8%. Dacă ne referim la dividendele și dobânzile obținute în străinătate, trebuie verificat dacă veniturile respective au fost taxate în străinătate și dacă aceste impozite pot fi recunoscute în România, în baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de către România cu alte state.
Pentru calculul CAS și CASS, în cazul veniturilor din dobânzi se ține cont de sumele plătite, diminuate cu impozitul reţinut, iar pentru veniturile din dividende se ține cont de suma dividendelor plătite, diminuate cu impozitul reţinut, distribuite începând cu anul 2018, conform legii 296/2023.
Vezi aici mai multe detalii despre legea 296/2023!
Implicații ale noilor reguli pentru investitori și proprietari
Prin aplicarea noilor reguli de impozitare pentru investitori, se poate constata obținerea unor profituri mai mici de către aceștia, dat fiind că o parte din profit va fi folosită pentru plata impozitelor. În mod similar, pentru proprietarii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, prin plata unor impozite majorate, se va reduce venitul net obținut din aceste surse. Este de menționat faptul că obținerea de venituri din închirierea imobilelor a devenit foarte practicată in România în ultimii ani. Rezultă că, în mod practic, noile măsuri fiscale conduc la scăderea veniturilor care vor fi primite de proprietari în urma închirierii imobilelor.
Impactul modificărilor asupra contribuabililor
Cum afectează noile legi persoanele fizice?
Persoanele fizice, fie că au statut de angajați, fie sunt mici întreprinzători, vor fi afectate de modificările cotelor de impozitare, atât în sensul scăderii veniturilor obținute, cât și în sensul creșterii cheltuielilor de consum. Astfel, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS, iar cei din IT vor beneficia de scutiri la impozitul pe venit doar pentru salariile cu valoare de peste 10.000 de lei brut. În ceea ce privește consumul, va crește nivelul de TVA pentru locuințe (de la 5% la 9%) și pentru activitățile recreative (de la 5% la 19%), se va introduce taxa pe zahar (19%), se va plăti CASS pentru bonurile de masă, vor crește accizele la tutun și alcool, se vor plăti impozite speciale pentru case și mașini scumpe.
Exemple de calcul al impozitelor în 2024
Pentru orice venit net obținut se plătește un impozit de 10% din nivelul veniturilor. Pentru un venit net mai mic de 6 salarii, nu sunt obligatorii contribuțiile la sănătate și pensie. Pentru un venit net între 6 și 12 salarii, contribuția la sănătate se calculează raportat la plafonul de 6 salarii (respectiv 18.000 lei) și este de 150 de lei pe lună, iar cea la pensie este opțională. Pentru un venit net între 12 și 24 de salarii, contribuțiile se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (respectiv 36.000 lei). În consecință, contribuția la sănătate este de 300 lei pe lună, iar cea la pensie de 750 de lei pe lună. Pentru un venit net de peste 24 de salarii, contribuțiile se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (respectiv 72.000 lei). In acest caz, contribuția la sănătate este de 600 lei pe lună, iar cea la pensie de 1.500 lei pe lună.
Strategii de optimizare fiscală
Strategiile de optimizare fiscală sunt folosite de companii și de persoane fizice pentru a-și gestiona eficient obligațiile fiscale și pentru a-și reduce datoria fiscală în conformitate cu legislația în vigoare. Aceste strategii vizează, pe de o parte, minimizarea taxelor fiscale și, pe de altă parte, maximizarea beneficiile fiscale disponibile. Ca strategii de optimizare fiscală se pot folosi: reducerea veniturilor prin efectuarea anumitor deduceri cu cheltuieli operaționale, medicale, de educație sau donații, respectiv sponsorizări, reducerea impozitului din anul curent prin amânarea recunoașterii veniturilor în anul următor, maximizarea utilizării creditelor fiscale care reduc direct suma impozitelor datorate, deschiderea filialelor în țări cu rate de impozitare mai mici, reducerea impozitelor prin utilizarea pierderilor fiscale pentru a compensa veniturile din anii anteriori sau viitori.
Află din acest articol despre optimizarea lanțurilor de aprovizionare financiare!
Resurse și asistență pentru contribuabili
Cum să contactezi ANAF pentru asistență
În cazul în care contribuabilii, persoane fizice sau juridice, au nevoie de asistență pentru clarificări legislative și fiscale, aceștia se pot adresa direct ANAF cu întrebări specifice.
Poți afla mai multe detalii din documentația oficială ANAF!
Concluzie
Îndeplinirea obligațiilor fiscale este esențială pentru a evita sancțiunile legale și pentru a asigura conformitatea cu legislația fiscală. Asistența fiscală sau diverse produse financiare necesare contribuabililor pot fi accesate de la diverși furnizori specializați.
Contactează Omnicredit pentru produsele financiare de care ai nevoie!
ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.
Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.
Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.
Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.
Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.
A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.