1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Omnicredit
  6. /
  7. Ce este inflația și...
inflation

Ce este inflația și cum influențează companiile?

Un cuvânt din ce în ce mai des utilizat în jurnalele economice și în toate achizițiile de bunuri și servicii pe care le avem de făcut este acela de inflație. Ea ne afectează pe toți, cu atât mai mult cu cât procentele cu care crește lunar și anual sunt din ce în ce mai mari și mai ușor de sesizat la nivelul puterii de cumpărare. Acesta este și motivul pentru care în acest articol ne-am gândit să venim cu câteva informații esențiale despre acest subiect de mare actualitate, legat de ce este inflația și cum influențează ea campaniile și ce este de făcut pentru a reduce pe cât posibil presiunea asupra bugetelor firmelor.

Factoring cu Regres si Fara - Plata Facturi pe Loc

Beneficiaza de plata PE LOC pentru facturile tale de incasat!
Cu serviciul de FACTORING esti rasplatit RAPID pentru eforturile tale!

Ce este inflația, definiție pe înțelesul tuturor

Inflația este un dezechilibru ce poate fi prezent în orice tip de economie. Ea se manifestă prin creșterea generală a prețurilor la diverse bunuri și servicii, principala implicație fiind, scaderea puterii de cumpărare, atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.

Ea reprezintă de multe ori un indicator al eficienței politicilor fiscale și monetare adoptate de guverne, dar poate fi influențată și de evenimente negative globale, precum: epidemii, lovituri de stat, războaie, crize economice, energetice, de materii prime etc.

Există mai multe tipuri de inflație,

  • liniștită sau târâtoare, cu creșteri constante ale prețurilor în limita a 3%,
  • rapidă sau galopantă, cu creșteri de până la 10%,
  • moderată, cu creșteri anuale situate în limita a 15-30%,
  • criza inflaționistă, în care au loc creșteri de peste 40%
  • hiperinflație, cu creșteri de peste 50%.

Ce este rata inflației?

Cu siguranță ați auzit frecvent informația că rata inflației pe luna curentă a crescut cu un anumit număr de procente. Acesta este un factor economic extrem de important pentru măsurarea stabilității economice și a puterii de cumpărare. Cu cât este mai mare și în creștere, cu atât puterea de cumpărare este în scădere.

Rata inflației reprezintă un indicator, calculat în procente, care arată cu cât au crescut sau au scăzut prețurile într-un anumit interval de timp, care poate fi lunar, trimestrial, anual , doi ani consecutivi etc. Măsurătorile permanente indică ce înseamnă inflația și felul în care ea afectează economiile și nivelul de trai al populației.

Rata inflației poate fi influențată de mulți factori și este fi utilizată orientativ pentru predicții economice viitoare, dar nu poate fi prevăzută cu exactitate, mai ales atunci când în economii intervin evenimente greu de anticipat.

Cum se calculează rata inflației?

În ceea ce privește Zona Euro, inflația este măsurată după indicele IAPC – indicele armonizat al prețurilor de consum. IAPC este determinat în funcție de anumite măsurători efectuate de Institutul de Statistică – Eurostat, subordonat Băncii Centrale Europene – BCE, cu filiale la nivel național. Aceste măsurători iau în calcul prețurile existente în diverse magazine, situate în localități diferite ca mărime și putere economică. Fiecare țară calculează în medie rata inflației în funcție de aproximativ 700 de produse și servicii.

Pentru fiecare produs sunt luate în calcul mai multe prețuri, ce includ vânzările en-gros, en-detail și din magazinele online. Fiecare produs are o anumită pondere, în funcție de utilizare și necesitățile dintr-o gospodărie. Cele cu cea mai mare pondere sunt evident cele de strictă necesitate, respectiv: alimente de bază, utilități, carburanți, transport, chirii etc.

Această metodă de calcul este aceeași pentru toate statele Uniunii și este folosită pentru a stabili și compara rata de inflație din diferite țări și regiuni și a afla care sunt indicii de inflație naționali.

BCE supraveghează și recomandă în permanență măsuri pentru menținerea stabilității financiare. O rată a inflației IAPC anuală este bine să se plaseze sub nivelul de 2%, țintă din ce în ce mai greu de atins în zilele noastre.

Care sunt principalele cauze ale inflației?

Printre cele mai comune cauze ale inflației le avem pe cele legate de costurile cu materii prime și energie, pe cele legate de cererea pentru anumite bunuri și servicii, de cursul pentru moneda națională și pe cele importate. Toți acești factori se pot manifesta mai intens în anumite perioade și de regulă evoluția unora influențează și evoluția altora.

Creșterea masei monetare

Emisiunea de monedă și excesul de masă monetară fără a ține pasul cu oferta de bunuri și servicii reprezintă o altă cauză frecventă a inflației.

Lucrurile sunt similare și atunci când, datorită accesului la anumite resurse, sume important de bani se concentrează în mâinile anumitor companii sau categorii de populație, fapt ce duce la scumpirea anumitor bunuri și servicii pe care acestea și le doresc.

Ratele de schimb ale valutei

O altă cauză a inflație este reprezentată și de instabilitatea monedei naționale. Dacă valuta este mai scumpă, schimburile valutare vor fi mai scumpe și mai scumpe vor fi și produsele și serviciile care vor fi plătite sau importate în valuta care se apreciază în raport cu leul.

Creșterea cererii pentru bunuri și servicii

Reducerea ofertei sau creșterea cererii pentru anumite bunuri și servicii intră și ea printre cauzele frecvente ale creșterii inflației. Acest fenomen este legat și de creșterea veniturilor și salariilor firmelor sau populației. Aspectul este evident și atunci când pe piață intră produse noi, într-o ofertă limitată, pentru care cerea este foarte ridicată.

Datoria națională

Aspectul general al economiei influențează de multe ori rata la care statul se împrumută. Dacă datoria națională este în continuă creștere, evoluția economică și nivelul investițiilor sunt sub așteptări și moneda se depreciază continuu, inflația va fi într-o evoluție ascendentă. Un stat cu un buget dezechilibrat, care trăiește din împrumuturi, este mai puțin credibil în fața creditorilor și se va împrumuta din ce în ce mai scump. Și acest lucru se va vedea și în inflație și în nivelul de trai al populației.

Întreruperea lanțurilor de aprovizionare la nivel global

O cauză din ce în ce mai frecventă, datorată atât pandemiei, cât și conflictelor militare sau embargourilor economice, este perturbarea și chiar întreruperea lanțurilor de aprovizionare la nivel global. Acest lucru duce automat și la creșterea costurilor bunurilor și serviciilor transportate și la creșterea inflației.

Cum sunt afectate companiile de inflație?

Oscilația și creșterea prețurilor afectează pe toată lumea, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice. Orice majorări de prețuri legate de combustibili, energie, împrumuturi, salarii, costurile cu materia primă și transportul ei ș.a. se transpun și în balanța economică a companiilor. Acestea vor trebui să-și ajusteze oferta și prețurile în funcție de costurile generale, să-și reducă din profit și să iși facă planuri pe termene din ce în ce mai scurte și mai nesigure.

Inflația generează și mai multă inflație

Orice creștere de prețuri pentru produse și servicii de maxim interes generează scumpiri în lanț. Orice majorare a costurilor carburanților, energiei și transporturilor va avea un impact major asupra întregii economii, costurilor și puterii de cumpărare.

Moneda națională se devalorizează

Atunci când moneda națională se devalorizează și multe dintre bunurile și serviciile existente se bazează pe importuri sau costuri în valută, prețurile vor crește automat. Orice depreciere a leului, din cauze economice, măsuri monetare sau politice, se va resimți în situația financiară a companiilor și populației.

Cresc costurile de împrumut

În situații de instabilitate economică și de creștere a dobânzilor pe piețele monetare naționale și internaționale va antrena și o creștere a costurilor pentru anumite produse și servicii. Aceste costuri pot fi mai mari doar pentru anumite țări, considerate mai nesigure, sau pe un trend ascendent la nivel global.

Cum se pot proteja companiile de inflație?

Pentru a putea trece cu bine sau supraviețui atunci când inflația crește constant și din ce în ce mai mult, toate companiile, oricare ar fi dimensiunea lor, trebuie să treacă la elaborarea și implementarea unor măsuri care să țină pasul cu noile realități economice, reducând la minim cauzele inflației și riscul de a-și pierde din competitivitate. În caz contrar firma riscă insolvența și chiar falimentul.

Reducerea cheltuielilor

Primul și cel mai important pas pentru adaptare este reducerea nivelului cheltuielilor, prin eliminarea celor pentru bunuri, servicii, activități fără de care compania poate funcționa fără probleme. Acestea pot fi deplasări, cursuri, echipamente de birou, consumabile etc. Reduceri se pot face și prin economii sau prin achiziția de noi echipamente și dotari care să diminueze costurile de exploatare și administrare.

Automatizare procese

Chiar dacă pentru început poate veni cu o investiție mai consistentă, automatizarea proceselor este cea mai sigură soluție pentru a avea o tehnologie nouă, cheltuieli predictibile și a reduce riscului de erorile umane.

Investiții care să aducă un randament bun

Cea mai bună modalitate pentru a reduce efectele inflației este aceea de a face investiții cu un randament cât mai bun. Acest lucru presupune o analiză foarte atentă a pieței și orientarea spre domenii cât mai căutate și mai rentabile, care pot reduce deficitul financiar rezultat din creșterea inflației.

Apelarea la surse de finanțare alternative

Trecerea peste situații economice incerte poate fi făcută adesea și apelând la soluții financiare alternative. Acestea sunt utile tuturor celor care au nevoie de lichidități, până la încasarea facturilor, CEC-urilor sau BO-urilor, ale căror termene de încasare sunt mai mari și pot ridica probleme de lichidități.

Cele mai utile instrumente financiare aflate la îndemâna întreprinderilor mici și mijlocii sunt:

  • Factoring-ul

Finantare ce permite incasarea pe loc a facturilor cu termene mari de plata, 30, 60 sau 90 de zile. Serviciul de factoring permite asigurarea cashflow-ului necesar cu minimul de îndatorare.

  • Scontarea

Finanțare ce poate fi accesată în condițiile în care compania are de încasat bani cu BO sau CEC-uri. Ca și instrumentul financiar anterior, serviciul de scontare permite asigurarea lichidităților și cashflow-ului pentru a fi la zi cu toate facturile și plățile curente, fără o îndatorare prea mare.

Scontare Facturi, Bilete la Ordin si CEC -uri

Incaseaza in Maxim 2 ore Lichiditati pentru
Chirii, Salarii, Furnizori, Datorii la Stat

Concluzii

Inflația este un dezechilibru financiar prezent în economia tuturor țărilor, oricât de mari sau dezvoltate ar fi, dar mai ales în rândul țărilor slab dezvoltate economic sau atunci cand se produc evenimente cu impact global, precum pandemii, războaie, crize etc. Ea se manifestă prin creșterea prețurilor și prin scăderea puterii de cumpărare. Dacă nivelul veniturilor ține pasul cu cheltuielile, impactul este minim. Însă dacă inflația este dublată și de recesiune economică, obligatoriu trebuie luate măsuri pentru a diminua presiunea și a trece peste probleme, până la restabilirea controlului asupra situației.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Infla%C8%9Bie

https://financer.com/ro/wiki/ce-este-inflatia/

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.

Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.

Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.

Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.

Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.

A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.

Articole pe blog