1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Omnicredit
  6. /
  7. 10 Surse de Finanțare...
financing-sources

10 Surse de Finanțare a unei Afaceri – Recomandări de la OmniCredit

Orice afacere de succes se întemeiază și se susține prin alocarea unui buget corespunzător. Și, cum în realizarea unui plan de afaceri sau a unui plan de dezvoltare predictibilitatea financiară este pusă la grea încercare de provocările economice ale vremurilor în care trăim, este bine, pentru orice eventualitate, să dispunem de cât mai multe informații și date privind sursele de finanțare a unui business. Acesta este și motivul pentru care în acest articol ne-am gândit să îți oferim cât mai multe alternative și să discutăm despre 10 surse de finanțare afacere, recomandări de la OmniCredit.

Găsirea finanțării potrivite când există probleme de capital, încasare sau de lichidități, la început unei afaceri, pentru a achiziționa o nouă tehnologie de producție, a dezvolta un departament nou sau pentru a extinde un business, este esențială pentru a susține activitatea unei firme. Cunoașterea cât mai multor detalii despre ceea ce oferă piața de servicii financiare și imprumuturi dedicate start-up-urilor, companiilor mici și mijlocii este vitală pentru o bună funcționare.

Printre cele mai importante recomandari identificate de noi cei de la OmniCredit amintim:

1. Împrumuturi de la prieteni și familie

Sunt foarte multe afaceri de succes care au pornit de la obținerea unei finanțări de început, din economii personale și împrumuturi de la familie, prieteni sau rude. Resursele financiare necesare funcționării, până la obținerea unui profit, vor fi obținute în funcție de specificul business-ului, de gradul de risc, de încredere personală, de puterea de convingere a inițiatorului etc.

La modul general, este destul de greu să obții împrumuturi substanțiale în acest fel. În cele mai multe cazuri vei fi tratat cu reticență sau ți se vor propune termene de returnare destul de mici, greu de îndeplinit. Există inclusiv riscul de a strica relații și prietenii.

2. Împrumuturi bancare prin linii de credit

Atunci când vrei să apelezi la linii de credit oferite de bănci sau de instituții financiare specializate în acordarea de credite pentru firme, va trebuie să te aștepți la multă birocrație și la termene de soluționare nu întotdeauna rezonabile și bineînțeles la niște dobânzi care de cele mai multe ori nu sunt mici. Pentru astfel de solicitări vei avea nevoie obligatoriu de un plan de afacere sau de dezvoltare foarte amănunțit și bine pus la punct, de documente contabile doveditoare ale situației financiare, de garanții, contracte și orice alte bunuri care să fie utilizate pentru a dovedi solvabilitatea afacerii.

3. Împrumuturi nebancare

Împrumuturi rapide, cu termene scurte de rambursare poți obține și de la IFN-uri sau Instituții Financiare Nebancare. Acestea sunt autorizate de BNR și funcționează după o serie de reglementări stabilite de această instituție pentru o astfel de activitate.

Spre deosebire de bănci, condițiile de acordare a împrumuturilor sunt ceva mai flexibile și este nevoie de mai puține acte pentru a accesa un credit. Se pot obține mult mai rapid sume mici, în condiții avantajoase, motiv pentru care sunt din ce în ce mai apreciate de firme, chiar dacă dobânda ce urmează să fie plătită este ceva mai mare.

4. Fonduri europene nerambursabile (Granturi)

Una dintre cele mai căutate și mai apreciate tipuri de finanțare sunt cele obținute din fonduri europene nerambursabile sau granturi. Sumele ce pot fi folosite sunt fără dobândă și nu mai trebuie să fie returnate, însă modalitatea de finanțare este complicată și foarte greoaie.

De regulă sunt acordate finanțări pe anumite domenii de activitate și regiuni, în funcție de necesitate și de dezvoltare și, în cele mai multe cazuri, va fi nevoie să apelezi la o agenție sau un specialist în accesarea de Fonduri Europene, care solicită un comision de consultanță. Vei avea nevoie și de sume proprii pentru investiții și pentru a te descurca până la începerea activității.

Printre inconveniente avem de regulă termene lungi și impredictibile de acordare, multă birocrație și documente care să dovedească utilizarea banilor primiți, inclusiv riscul de a rămâne cu investiția nefinalizată, pentru ca au survenit modificări, nu au fost respectate strict anumite condiții sau banii nu au sosit la timp.

5. Bootstrapping

Aceasta este o formă de finanțare a unei companii din surse proprii sau prin aport de capital de la administratori sau acționari, prin care se urmărește reducerea numărului sau cuantumului împrumuturilor externe contractate. Este un fel de autofinanțare, cel mai des întâlnit la companiile care nu vor să se îndatoreze excesiv sau nu vor să-și piardă independența de decizie în privința producerii unui anumit bun sau serviciu.

Mijlocul este util, pentru că îți permite să alegi independent direcția de activitate, fără a fi nevoit să te conformezi recomandărilor sau clauzelor impuse de anumiți investitori. Este o alegere destul de bună în cazul start-up-urilor, care nu au clar definită direcția de evoluție și dezvoltare.

Alegerea poate fi și limitativă, deoarece trebuie să ții în frâu foarte bine toate cheltuielile, ceea ce este din ce în ce mai dificil în situația economică prin care trecem, în care crizele vin una după alta.

6. Crowdfunding

O metodă care devine interesantă și pentru piața de investiții din România și pentru cei dornici să-și finanțeze o afacere, este cea de crowdfunding. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de finanțare participativă și este o modalitate prin care se pot obține surse de finanțare de la platforme sau grupuri specializate în acest gen de investiții.

Sursa de finanțare constă dintr-un ajutor financiar primit din partea unor persoane sau a unor firme, prin care acestea primesc anumite părți sau participații în afacere, stabilite de la început, în funcție de valoarea afacerii și de potentialul de dezvoltare.

În timp, beneficiarii sumelor pot recurge la răscumpărare, evident și dacă investitorii doresc acest lucru. Există multe cazuri în care sumele de răscumpărare devin semnificative și participațiile sunt greu de câștigat de inițiatorul afacerii.

7. Business angels

O altă formă de finanțare la care pot apela acum și firme din țara noastră, în general startup-uri, este aceea de business angels. Acesta finanțare este oferită de un investitor sau un grup de investitori care sunt convinși de potențialul oferit de prezentarea unei afaceri sau de planul de redresare și schimbare conceput de o firmă solicitantă.

În general este nevoie de multă originalitate, ingeniozitate, talent în afaceri și de prezentare pentru a veni cu ceva convingător pentru această categorie de investitori, care sunt foarte atenți și experimentați.

Prin astfel de finanțări au reușit multe start-up-uri din IT și Tehnologie. În funcție de noutate și impact, obținerea banilor necesari poate fi mai ușoară decât de la o bancă. Cu această ocazie poți afla și informații foarte prețioase despre afaceri similare, organizarea businessului și ce poți face pentru a-l  îmbunătăți.

8. Incubatoare de afaceri

De regulă incubatoarele de afaceri sunt entități non-profit care susțin inițiativele antreprenoriale și oferă consultanță și ajutor în perioada de început a unei firme. Acest ajutor poate să constea în foarte multe aspecte, plecând de la oferirea unui birou gratuit, formare și cursuri de specialitate, asistență juridică, consultanță, mentorat, până la acces la diverse forme de finanțare, precum crowdfunding sau business angels, contacte cu investitori etc.

Această formă de suport este foarte importantă pentru start-up-uri și companii unde fondatorii au idei bune, dar mai puțină experiență în administrare și afaceri.

9. Factoring

O modalitate avantajoasă și practică de finanțare, potrivită pentru vremurile destul de dificile prin care trecem, este cea de factoring. Finanțarea oferă o soluție financiară bancară sau nebancară simplă și rapidă de aport de flux de numerar, de care o companie are nevoie pentru a intra mai repede în posesia banilor pe care îi are de încasat pe o factură emisă către un client.

Scadențele din ce în ce mai mari pe care le oferă anumite firme sau companii pot deveni o reală problemă de lichidități pentru o firmă mică sau mijlocie, fără prea mulți clienți sau rezerve financiare. Un termen de 60 sau de 90 de zile poate fi extrem de destabilizant pentru orice firmă, cu cheltuieli mari.

Faptul că serviciul de factoring permite încasarea imediată a unor facturi cu scadență la 30, 60 și 90 de zile este de ajutor tuturor celor care au nevoie de finanțare rapidă, pe termen scurt, fără dobânzi împovărătoare. Acest gen de finanțare este cea mai la îndemână soluție pentru companii, mai ales în zilele noastre, când multe dintre ele se confruntă cu costuri legate de funcționare și producție din ce în ce mai greu de estimat.

10. Scontare

O altă modalitate de finanțare rapidă și simplă de tip creditare fără garanții este cea de scontare. În acest caz împrumutul se acordă în condiții similare celui de factoring, însă pentru companiile care au de încasat bani prin bilete la ordin (BO) sau CEC-uri.

Completarea documentelor necesare și semnarea contractelor de împrumut se poate face în acest caz și doar online. Nu este nevoie de garanții pentru a putea primi bani. Dacă formalitățile decurg OK, poți avea banii în cont în câteva ore.

Este o modalitate excelentă pentru a dispune rapid de lichidități și bani pentru funcționare, în condițiile în care clienții au emis pentru bunurile sau serviciile livrate BO-uri sau CEC-uri.

Concluzii despre finanțarea unei afaceri

Subfinanțarea sau insuficiența banilor reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cele mai multe companii mici și mijlocii, fie că sunt la început, fie că sunt în proces de extindere sau dezvoltare.

Accesul la surse de finanțare, linii de credite bancare și împrumuturi nebancare este vital pentru funcționare și derularea activității în condiții normale, atunci când există probleme de lichidități, inflație sau crize economice.

Cele 10 surse de finanțare afaceri oferite mai sus reprezintă o paletă diversificată, din care poți alege mai multe variante, în funcție de idea de business, plan de afaceri, stadiul de evoluție a businessului, dorința de extindere, nevoia de lichidități. Ele furnizează detalii importante pentru finanțare firme de orice tip, finanțare firme mici sau finanțare SRL nou înființat.

 

Dacă vrei să discuți cu noi, care este cea mai bună sursă de finanțare rapidă pentru afacerea ta, nu ezita să ne contactezi!

ELISA RUSU, CEO & Board Member OMNICREDIT, are o experienta de peste 20 de ani in sectorul financiar bancar, experienta dobandita in cadrul celor mai mari banci din Romania, una dintre ele fiind Banca Transilvania, unde a implementat si a coordonat directia de factoring, pe o perioada de circa 9 ani.

Increzatoare in fortele proprii, gratie experientei dobandite si pentru ca ii plac provocarile, Elisa Rusu s-a hotarat sa intre in anteprenoriat impreuna cu un fond de Investitii, dezvoltand de la zero un proiect inovator, lansand astfel pentru prima data in Romania, o platforma fintech, ce oferă solutii de factoring şi microfinantare online, adresata in mod special micilor anteprenori.

Intelegand ca aceasta zona era foarte putin deservita in cadrul bancilor, fiind totodata o zona destul de permisiva, Elisa Rusu dezvolta si conduce cu succes fintech-ul OMNICREDIT, prin intermediul caruia a finantat pana astazi sute de clienti, venind in intampinarea acestora cu diferite tipuri de produse de finantare personalizate, pentru a le putea acoperi toate nevoile financiare.

Traiectoria profesionala a Elisei Rusu a fost de la bun inceput progresiva, absolvind Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, urmata de un MBA cu specializare in Management Financiar-Bancar, care i-a deschis drumul spre evolutia carierei ulterioare.

Si-a propus de-a lungul timpului sa sustina si sa fie alaturi de micii antreprenori, participand in calitate de Mentor la diverse programe de instruire si cursuri educationale, despre factoring si organizare financiara.

A luat deseori parte la interviuri valoroase, in calitate de invitat la diverse emisiuni TV, sustinand sprijinul neconditionat oferit afacerilor mici si mijlocii, prin solutii de finantare flexibile si fara birocratie.

Articole pe blog

Sistemul RO e-Transport

Ce este sistemul RO e-Transport? Sistemul RO e-Transport este un sistem implementat de autoritățile fiscale din România, conform ordinului 1337/2024, pentru monitorizarea